
Miljömärkning har sedan början av 2000-talet blivit ett viktigt verktyg för producenter och handel att visa att de tar ansvar för miljön. Dessutom bidrar de därigenom till att konsumenter ska kunna göra detsamma genom aktiva köpbeslut.
Märkena kräver att den som använder dem måste anpassa sig till förbestämda kriterier och att en extern part kontrollerar att kriterierna verkligen följs.
I forskningsprojektet ”Kan vi lita på certifiering?” har syftet varit att öka förståelsen när det gäller produktmärkningar, och då särskilt sådant kontrollarbete.
Konsumenter okunniga och ointresserade
Studien visar att de flesta medvetna och miljöintresserade konsumenter känner till väldigt lite om den bakomliggande kontroll- och certifieringsprocessen. De verkar heller inte bry sig så mycket utan litar ändå i stor utsträckning på att märkena håller vad de lovar.
Kontrollanter som kontrollerar kontrollanter
För att säkerställa att kontrollproceduren är tillförlitlig så finns ackrediteringsorgan som kontrollerar att certifieringsorganisationerna gör sitt jobb. Det finns även så kallade meta-ackrediterare som kontrollerar ackrediterarna. Forskarna kallar detta för ”den eskalerande organiseringen bakom skapandet av en trovärdig miljömärkning”.
Okunskap om kontrollarbete
Även om det används stora resurser för att säkerställa att kontrollen av att miljömärkenas kriterier efterlevs så vet de flesta inte om att så är fallet.
Den bild som förmedlas på märkningsorganisationers egna hemsidor, eller vid jämförelser och rangordningar av olika märkningar som görs av andra organisationer och miljöengagerade aktörer, är generellt sett alltför ensidig och förenklad. Det gör att producenter, detaljhandelsföretag och konsumenter egentligen inte har ett tillräckligt underlag för att fatta informerade beslut.
Projektet "Kan vi lita på certifiering?"
Projektet har finansierats av Handelns Utvecklingsråd och projektledare har varit Kristina Tamm Hallström vid Score. Övriga projektdeltagare har varit Lovisa Näslund, Ingrid Gustafsson, Alexandra Kenne, Bernice Lindqvist, Sofie Grettve och Emelie Adamsson, också vid Score.
Projektet har bland annat resulterat i Score-rapporterna:
- Leksaker och CE-märkningar – det mobila ansvaret. Gustafsson, Ingrid (2015). Score-rapport 2015:3 (pdf).
- Den eskalerande organiseringen bakom skapandet av en trovärdig miljömärkning - exemplet Svanen. Hallström K.T. och Adamsson E. (2015). Score-rapport 2015:2 (pdf).
- Bra Miljöval. En fallstudie av ett miljömärkes förtroendearbete. Grettve S. (2014). Score-rapport 2014:2 (pdf).
- Kontrollorganiseringens mångfald. Kenne A. Lindqvist B. och Hallström K.T. (2013). Score-rapport 2013:5 (pdf).
- Krav på KRAV. Kenne A. Lindqvist B. och Hallström K.T. (2013). Score-rapport 2013:3 (pdf).
Läs mer om projektet "Kan vi lita på certifiering?" hos Handelns Utvecklingsråd