Discreet Power - How the World Economic Forum shapes market agendas

Christina Garsten och Adrienne Sörbom har skrivit boken Discreet Power: How the World Economic Forum shapes market agendas där de granskar världens kanske mest kända möte mellan politiker, företagsledare och NGO:s och organisationen bakom. Adrienne Sörbom menar att det finns en mängd frågor som borde ställas till de som väljer att delta den omtalade veckan i Davos.

- Naturligtvis ska politiker kunna träffa representanter för företag och andra organisationer och diskutera samhällsutmaningar, säger Adrienne Sörbom, docent i sociologi och en av författarna. Men World Economic Forum samlar en så mäktig grupp människor att journalister tydligare borde ställa frågor kring vilken agenda som drivs och vilka problem som diskuteras. För att vara så mycket makt samlad på en plats råder en häpnadsväckande brist på insyn.

Christina Garsten, som tidigare medförfattat boken Makt utan mandat: de policyprofessionella i svensk politik, påpekar att antalet människor och organisationer som vill verka politiskt utan att vara valda politiker ökar kraftigt.

- Det är i sig inget demokratiskt problem att människor organiserar sig i tankesmedjor eller motsvarande, men när man som World Economic Forum får regelbunden tillgång till många av världens mäktigaste bör man också tåla att granskas. Idag är det mycket svårt att tillgång till information om deras verksamhet, till exempel varför vissa bjuds in och andra inte.

I Sverige ser en del Davos-mötet som en sorts global variant av Almedalsveckan, en jämförelse hon menar haltar betänkligt.

- Almedalsveckan drivs av Region Gotland, en demokratiskt vald församling, och är öppen för vem som helst att besöka. World Economic Forum är en privat stiftelse i princip utan insyn och mötet är i praktiken omöjligt att besöka.

Adrienne Sörbom och Christina Garsten

De båda forskarna har intervjuat både människor som deltagit vid WEF åtskilliga år och sådana som bara varit där någon enstaka gång. De har själva flera år varit på plats under veckan och många de andra möten som WEF arrangerar, och samtalat med deltagare, arrangörer och service-personal.

- Det är talande att World Economic Forum bokar upp varenda hotellrum i regionen, vare sig någon ska bo där eller inte. Man vill inte ha dit några icke inbjudna, helt enkelt.

Christina Garsten, professor i socialantropologi och Adrienne Sörbom, docent i sociologi, har skrivit boken inom ramen för det VR-finansierade forskningsprojektet ”Att tjäna världen? World Economic Forum som en global aktör mellan marknad och politik”.

Författarna presenterar sin bok 15.00 den 17 augusti på Score, Stockholms universitet. Läs mer om lanseringseventet och anmäl dig här: https://www.score.su.se/forskning/evenemang/book-release-discreet-power-how-the-world-economic-forum-shapes-market-agendas-1.387354

Läs mer om boken: https://www.score.su.se/publikationer/nya-b%C3%B6cker-fr%C3%A5n-score/discreet-power-how-the-world-economic-forum-shapes-market-agendas-1.370613

Kontakt och mer information:

Christina Garsten: christina.garsten@score.su.se eller 070- 534 06 24.
Adrienne Sörbom: adrienne.sorbom@score.su.se eller 070 - 777 37 08.

Boken kan beställas bland annat här:

Bokus:

https://www.bokus.com/bok/9780804794145/discreet-power/

Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/discreet-power-how-the-world-economic-forum-shapes-market-agendas-9780804794145

Amazon:

https://www.amazon.co.uk/Discreet-Power-Economic-Emerging-Frontiers/dp/150360604X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1529070955&sr=8-1&keywords=Discreet+Power%3A+How+the+World+Economic+Forum+shapes+market+agendas

Discreet Power: How the World Economic Forum shapes market agendas ges ut av Stanford Universty Press. Förlagets presentation här: https://www.sup.org/books/title/?id=25346

Leveransstart 2018-10-07.

För recensionsex, kontakta Rachel Shand: rachelshand@combinedacademic.co.uk